De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden van online initiatieven volop onderzocht en uitgevoerd. Zo ook bij psychologische behandeling. De corona-epidemie heeft ons naast veel uitdagingen, ook het inzicht en vertrouwen gegeven in de effectiviteit van online therapie. Uit noodzaak moesten we soms de behandelkamer inruilen voor een “behandelcamera” tijdens het beeldbellen. Bij PLU hebben we ervaren dat het contact via beeldbellen net zo echt en persoonlijk is. Beeldbellen is maar een onderdeel van een volledig online behandeling. Er is nog zoveel meer!

Wat is online behandeling?

Online behandeling betekent dat je je behandeling uitsluitend via je laptop, tablet of smartphone volgt, vanuit de veiligheid van je eigen omgeving. Je hoeft dus niet naar een fysieke locatie te komen.

In behandeling komen betekent vaak ook oefenen met nieuw gedrag of nieuwe gedachten. Dit is online ook zo. Dit oefenen gebeurt in je eigen account en in je eigen tijd op een digitaal platform. 

Op dit platform staan modules die speciaal gemaakt zijn voor verschillende soorten psychische klachten en stoornissen. Deze modules zijn ontwikkeld door experts en ervaringsdeskundigen op deze gebieden. Actuele behandelrichtlijnen en wetenschappelijke theorieën zijn als basis gebruikt in deze modules. 

Ter ondersteuning van deze behandelmodules heb je ook contact met je behandelaar. Dit gebeurt via beeldbellen of het versturen van berichten via het digitale platform. 

Misschien vraagt je behandelaar je om gedachten en gevoelens bij te houden op een registratieformulier. Dit kan makkelijk via een speciale app, zo heb je het formulier altijd bij de hand.

Effectiviteit

De effectiviteit van online behandeling is de afgelopen jaren wetenschappelijk onderzocht. Zowel online cognitieve gedragstherapie als mindfulness-based therapie zijn net zo effectief als face-to-face therapie. Dit is ook niet zo gek, aangezien de online versie veelal dezelfde componenten bezit als reguliere therapie.

Psychologische hulp is geen one-size-fits-all. Voor online behandeling geldt hetzelfde. Heb jij niet zo’n affiniteit met computers? Dan zal een online behandeling vanzelfsprekend minder goed bij je aansluiten. Het blijft, ook bij online behandeling, daarom noodzakelijk om (therapie-inhoudelijk) te kijken naar wat bij jou past. Hiervoor maken we bij de online intake samen met jou een zorgvuldige inschatting.

Volop in ontwikkeling

De digitale behandelomgeving is bij PLU volop in ontwikkeling. 

Ben je nieuwsgierig wanneer we online van start gaan? Houd deze blog of onze website in de gaten! Ik hou je op de hoogte. In de volgende blog ga ik je wat vertellen over de voordelen van online behandeling volgen.

Iva Gajic, psycholoog

Een blogserie

Vanuit de visie van PLU denken wij mee over wat bij jou past en staat de deur altijd voor je open. De mogelijkheden die online behandelen bieden sluiten daar goed bij aan! Daarom willen we bij PLU naast de fysieke locatie, op korte termijn ook een digitale behandelomgeving opzetten. Zo kunnen we jou ook online helpen, waar en wanneer het jou uitkomt. Maar wat is online behandeling en is het iets voor jou? In een korte blogserie ga ik je daar meer over vertellen.