Ons dagelijks leven staat op z’n kop. De maatregelen tegen het coronavirus die het kabinet heeft genomen om ons te beschermen maken veel van wat we gewend zijn anders. We moeten waar mogelijk thuis blijven en thuis werken, kinderen gaan niet meer naar school en we moeten zoveel mogelijk sociale contacten vermijden. Ook de behandelsessies bij PLU met jouw behandelaar verlopen anders. We spreken elkaar de komende tijd via videobellen.

Kortom, alles is momenteel even anders. Bij PLU geven we de gezondheid van onze collega’s, familie en vrienden, maar uiteraard ook die van jou, prioriteit. Hieronder hebben we tips voor je mentale gezondheid tijdens deze corona-crisis. Uiteraard zijn wij ook bereikbaar per telefoon en mail, mocht je vragen hebben of je zorgen willen delen.

Blijf geïnformeerd, maar wees kritisch

Het is belangrijk in deze onzekere tijd dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen rond het virus en de maatregelen van het kabinet. Baseer je op het RIVM en officiële berichten van de overheid. In deze tijden verspreidt nieuws zich razendsnel via social media en niet alles wat je leest is waar. Wees dus kritisch. Daarnaast adviseren wij je om jezelf niet teveel bloot te stellen aan al het nieuws, want dit kan voor onnodige stress en spanning zorgen.

Sociale contacten

Praat met dierbaren over het virus en hoe dit jou bezighoudt. Het is belangrijk dat je je eventuele zorgen deelt en op tijd aan de bel trekt mocht je je zorgen maken over jouw gezondheid. Praat met je kinderen over de situatie en geef uitleg over het virus. Probeer aan te sluiten bij de belevingswereld van je kinderen. Wees een voorbeeld voor je kinderen, blijf rustig, geef ze aandacht en steun. Neem fysieke afstand, maar zoek wel digitaal contact met je omgeving om het contact goed te houden en elkaar te steunen.

Routine en structuur

Het is onwennig dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven en niet meer je dagelijkse routine hebt. Maar let erop dat je deze dagelijkse routine toch zoveel mogelijk blijft vasthouden. Ga op vaste tijden in en uit bed, zorg voor voldoende nachtrust. Let ook op je eerste levensbehoeftes: eet gezond en op vaste momenten en drink genoeg. Bepaal doelen op een dag, want dat zorgt ervoor dat je houvast hebt en je je nuttig voelt. En vergeet vooral niet een frisse neus te halen, want dat doet je altijd goed!

Activiteiten, ontspanning en sport

Ga niet bij de pakken neer zitten en onderneem leuke activiteiten. Wees creatief en zoek vervangende activiteiten. Pak dingen op die je bijvoorbeeld al een tijdje had willen doen, zoals een nuttig klusje, pak het boek dat je graag wilt uitlezen of ga uitgebreid koken. Het is belangrijk dat je voldoende beweegt, dus zorg dat je daar momenten voor gaat inplannen. Er worden online sportlessen aangeboden, dus schuif die banken in de woonkamer aan de kant en begin!

Let op jezelf

Het is begrijpelijk je in deze onzekere tijden meer piekert, meer angst voelt en je je zorgen maakt. Schrik hier niet van, want dit is een normale reactie tijdens deze ongekende situatie.

Houd je aandacht bij je mentale gezondheid en mochten je klachten aanhouden, neem dan contact op met je huisarts of met ons.

Tot slot is het de aankomende periode, waarin we geconfronteerd worden met de impact van een abnormale situatie, meer dan ooit van belang dat we goed op elkaar letten. Dus wees er voor de ander en steun elkaar!